Strandade förhandlingar – flera fack går ut i strejk

Årets avtalsrörelse 2016 berör direkt eller indirekt miljontals svenskar. Inför avtalsrörelsen var förhoppningarna stora att parterna skulle kunna komma överens, men förhandlingarna har nu havererat och fackförbunden Byggnads, Målareförbundet samt Sjöbefälsföreningen har nu gått ut i strejk.

byggnads flaggor

Samtidigt har arbetsgivarorganisationerna Byggarna och Måleriföretagen lagt en spegellockout vilket är ett direkt svar på att facken plockar ut nyckelpersoner i strejk på byggarbetsplatser runt om i Sverige. Det innebär i praktiken att flera byggarbetsplatser ligger närmast öde just nu. Avtalsrörelsen riskerar att bli en utdragen och kostsam historia om parterna inte lyckas finna ett gemensamt spår, här spelar medlarna en nyckelroll.

Än värre kan det bli, om Sverige största fackförbund Unionen gör verklighet av sina hot. Unionen och Sveriges Ingenjörer har tillsammans varslat om strejk mot Almega. Här är tvistefrågan flexpensionens vara eller icke vara. I grunden handlar flexpension om möjligheten att göra extra avsättningar till pensionen eller ej. Strejkvarslet omfattar 10 000 medlemmar i de båda förbunden.

Att Unionen nu visar musklerna, ger kritiker svar på tal som ibland hävdat att Unionen snarare är ett försäkringsbolag än ett fack. Detta epitet har flera fackförbund som fokuserat mycket på att erbjuda Sveriges mest prisvärda inkomstförsäkring till arbetstagare eller försäkra företag fått leva med. Avtalsrörelsen visar att det faktiskt finns en modern fackföreningsrörelse för såväl arbetare som tjänstemän.